Svenska Palestinakommittén är en humanitär hjälporganisation som är partipolitiskt och religiöst oberoende.

Stöd oss - bli medlem

Projekt

Palestinakommittén har tillsammans med Emmaus Fredriksdal ett projekt med 
Al-Karmel Club i Palestina.

Read more

Om

Svenska Palestinakommittén är en humanitär hjälporganisation som är partipolitiskt och religiöst oberoende. Kommittén bildades i april 2002 med syftet att stödja människor i Palestina.

Read more

Bli medlem

Du kan stödja vår verksamhet genom att bli medlem eller ge ett bidrag. Gåvorna går oavkortat till verksamheten och våra projekt.

Read more

Senaste nyheterna

Vårens aktiviteter 2018

20 februari 19.00 Betlehemskyrkan i Göteborg

Undervisning för fred i Israel och Palestina

Författaren till boken Sida vid sida, professor Sami Adwan, gästar Betlehemskyrkan tisdag 20 februari för att beskriva en hoppfull fredssatsning av historiska mått!

Skärmavbild 2018-02-15 kl. 20.21.06

Professor Sami Adwan är genom sitt arbete med Institutet för Fredsforsking i Mellanöstern pionjär för en utbildningsmetod som möjliggör för palestinska och israeliska elever och lärare att tillsammans skapa en läroplan för historieundervisning i skolorna som inkluderar båda sidors historiska berättelser i ett och samma läromedel.

”Through our analysis of Palestinian and Israeli curricula, we have found that both sides tell one-sided stories. I am not saying that the Palestinians wrote their narrative, however, as this was the narrative presented in the school curriculum written by the Jordanians and Egyptians. There is not even a proposition to listen to the other’s story or learn about how the other thinks. Another issue is that neither curricula pays attention to the eras of peace and co-existence that once existed between Palestinians and Jews. Rather, both curricula are limited to discussing wars, immigration, revolutions and attacks.”

Prof Sami Adwan

2016–2017 innehade Sami Adwan gästprofessuren till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet. Med anledning av detta intervjuades han av Stiftelsen till Torgny Segerstedts minne.

Professor Adwans modell för undervisning syftar till att skapa förståelse, tillit och respekt för den andre. Och här hittar du ett reportage från The New Yorker, om utbildningens och läromedlens viktiga roll för att möjliggöra en framtida fred i området.

Sami Adwan berättar även om svårigheten att leva och undervisa mitt i en konflikt på ockuperat område. Här kan du läsa en längre intervju med Sami Adwan, som organisationen Just Vision har gjort.

2 – 4 mars Besök från Hebron av Youth Against Settlements (YAS)

2 mars kl 18.00 Möte för aktivister och organisationer

Plats: Mötesplatsen (ABF), Södra Allégatan 1B

Du får träffa Zleika Muhtaseb och Anas Amro från Hebron, organisationen Youth Against Settlements som är på besök i Göteborg. De kommer att dela med sig av sina erfarenheter från icke-vålds-arbete på Västbanken och vi får möjlighet att samtala med dem om hur vi bäst kan bedriva vårt solidaritetsarbete för palestinierna runtom i världen.

Presentation av det solidaritetsarbete som görs idag samt diskussion om vad vi tillsammans kan göra framöver.

 Skärmavbild 2018-02-15 kl. 17.42.37

3 mars Offentligt möte

Skärmavbild 2018-02-20 kl. 16.48.28

Affisch kan nedladdas: Affisch – möte med YAS Aktivistmöte med YAS – info Info om Hebronbesök 3 mars Viktoriahuset

4 mars

28 mars Svenska Palestina kommitténs årsmöte

Plats: Samlingslokalen, Barnhusgatan 11

Förutom årsmötesförhandlingar kommer Evert Svensson att berätta om sin nya bok “Mitt namn är Evert” och mötesdeltagarna kommer att få ta del av palestinska läckerheter.

30 mars Jordens dag

Program kommer senare.

15 maj Al Nakba

Program kommer senare.

15-17 juni Palestina-Israel seminarium i Sjövik

Svenska Palestinakommittén är med och arrangerar årets Palestina-Israelseminarium i Sjövik.

“Vi behöver mötas för att föra samtal om vad vi gemensamt kan göra i den svåra situation som råder i Palestina och Israel. Kan vi stärka gemensamma aktiviteter där judar, muslimer och kristna tillsammans bidrar till demokratiska ickevåldshandlingar för en rättvis fred? Hur kan man e ektivt utöva påtryckning från omvärlden med ickevåldsmetoder för att få ett stopp på bosättningsexpansionen, ett upphörande av ockupationen och respekt för mänskliga rättigheter? Vi behöver dig i samtalet på Sjövik.”

För att läsa mer (Klicka här)

Sjöviksseminariet 2018

 

Skärmavbild 2018-02-11 kl. 12.47.01

Palestina – 100 år av faktaresistens och ”eftersanningar”

Skärmavbild 2017-09-30 kl. 18.33.23

Gert Gelotte och Ingemar Karlsson samtalar på Bokmässan under rubriken:

Palestina – 100 år av faktaresistens och “eftersanningar”

Ta gärna del av samtalet på Youtube: https://youtu.be/wzgtbOtJvTk