Vad händer i höst?

BOKMÄSSAN I GÖTEBORG
28 september – 1 oktober 2017
Även i år har Svenska Palestinakommittén (SPK) och Emmaus Fredriksdal en monter på Internationella torget, som ligger en trappa upp i H-Hallen. Montern har beteckningen H01:03
Du hittar oss till vänster om stora scenen. Varmt välkommen att besöka oss.
INTERNATIONELLA TORGETS STORA SCEN
Lördagen den 30 september samtalar Gert Gelotte (SPK) och Ingmar Karlsson. Ingmar är författare och f d diplomat med mycket stor erfarenhet av konflikterna i Mellanöstern.
Samtalet har rubriken:
Palestina – 100 år av faktaresistens och ”eftersanningar”
Israels politik på Västbanken styrs sedan 1967 av en steg för steg-politik där palestinierna berövats tillträde till 42 procent av landet. Över en halv miljon bosättare omöjliggör i dag en livskraftig palestinsk statsbildning. Så förverkligas Balfourdeklarationen som redan 1917 gör palestinierna
osynliga.
Du som inte kan komma till Bokmässan har ändå möjlighet att följa samtalet i direktsändning om du har tillgång till en dator. På ”internationellatorget” finns rubriken ”live”. Där sänds alla scenframträdanden direkt och ligger sedan kvar lång tid framåt.

FADDERVERKSAMHET I GAZA
Från starten 2015-01- 01 har vi fått 200.776 kr i bidrag. Pengarna sänds oavkortat till familjer i Gaza med stora behov av hjälp.
Antalet faddrar har ökat. Fler anmäler sitt intresse av att bidraga. Antingen med regelbundna insättningar till vårt bankkonto eller genom spontana extra gåvor.
Vill du också bli fadder? Sänd ett meddelande till eva.g.strandberg@gmail.com eller ring till Ismail Adra på telefon 0725-28 39 95.
Save the Children (motsvarigheten till Rädda Barnen) konstaterar att en miljon barn på Gazaremsan lever under fruktansvärda förhållanden. Miljökatastrofen och ovissheten om att det finns elektricitet försvårar utbildning och lek. 60 % av havet utanför Gaza är förorenat och över 90 % av
vattenresurserna är för förorenade för mänsklig konsumtion.

STUDIECIRKEL – Palestina Då och Nu
Första cirkelträffen måndagen den 2/10, kl 18.00. Folkets Hus, Mölndal.
3 x 3 studietimmar. Avgiftsfri.
Vill du lära dig mer om den historiska bakgrunden och hur den palestinska befolkningens vardag ser ut i dag? Genom cirkeln får du ta del av Svenska Palestinakommitténs kunskap och erfarenheter om situationen i Palestina och konsekvenserna av ockupationen.

FREDSSEMINARIUM – Brännpunkt E1

GÖTEBORG 

Tisdagen den 10 oktober, kl 17.30

Utrikespolitiska Föreningen, lokal Sappören, Sprängkullsgatan 25, Göteborg

UPPSALA

Onsdagen den 11 oktober, kl 18.30

Uppsala missionskyrka, lokal Linnéstugan, S:t Olofsgatan 40, Uppsala

Medverkar i Göteborg och Uppsala gör

Eid Abu Khamis, talesperson för beduinsamhället Al Khan al Ahmar

Angela Godfrey-Goldstein från organisationen Jahalin Solidarity

Dr Alice Panepinto, folkrättsjurist från Queens University i Belfast.

Gästerna kommer under sitt besök i Sverige den 9-13 oktober att göra offentliga föreläsningar, skolbesök, träffa organisationer, media och politiker.

De beduiner som idag bor i Jerusalems utkanter är flyktingar från 1950-talets Israel. Nu tvingas de systematiskt ut från sina marker av den israeliska militären till förmån för bosättningsbyggande. Cirka 3.000 av dessa beduiner befinner sig just nu i högriskzonen för husrivningar och tvångsförflyttningar. På det geopolitiska planet är rädslan stor för att Västbanken kommer att klyvas på mitten på grund av bosättningsexpansionen samt att fri tillgång för palestinier till Östra Jerusalem stryps. På det humanitära och juridiska planet är detta fråga om krigsförbrytelser och andra folkrättsbrott.

Vid de offentliga seminarierna i Göteborg, 10/10, och Uppsala, 11/10, kommer Guy Davidis kortdokumentär ”High Hopes” att visas. Den är producerad av Angela Godfrey-Goldstein.

Brännpunkt E1 är ett samarbetsprojekt mellan Emmaus Björkå, Palestinagrupperna i Sverige samt Svenska Palestinakommittén. Med stöd av Palestinska Huset i Göteborg, Brödet och Fiskarna samt Emmaus Stockholm.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.