Årsmöte 2017
Verksamhetsberättelse
Svenska Palestinakommittén bildades vid ett öppet möte 2002-04-18. Årets verksamhetsberättelse är den femtonde. Kommittén är enligt sina stadgar partipolitiskt och religiöst oberoende. Syftet är att vara en humanitär hjälporganisation till stöd för det palestinska folket. Kommittén skall också informera i Sverige om situationen i Mellanöstern och sprida kunskap om palestinsk kultur.
Många delar av verksamheten bedrivs i nära samarbete med Emmaus Fredriksdal och Emmaus Åkvarn.
Styrelse och övriga funktioner
Ordförande Ismail Adra
Kassör Eva Strandberg
Sekreterare Lennart Sundström
Vice ordförande Ziad Taib
Ordinarie ledamot Robert Larsson
Ordinarie ledamot Gert Gelotte
Revisor, ordinarie Monica Hogstam
Revisor, ordinarie Ywonne Nordin
Revisor, ersättare Leif Hogstam
Auktoriserad revisor för
projekt med Forum Syd Nordenhams Revisionsbyrå AB
Valberedning Hossein Davoodi, sammankallande
Hassna Abbas
Sami Haj Salem
Medlemmar
Vid årsskiftet 2016/2017 hade SPK 162 medlemmar samt många sympatisörer och bidragsgivare. Kommittén är rikstäckande och har medlemmar från norr till söder i Sverige.
Hemsida
Hemsidan har adress www.svenskapalestinakommitten.se. Den är viktig för att SPK skall nå ut med information om sin verksamhet samt berätta om aktuella händelser och aktiviteter.
SPK har epostadress: info@svenskapalestinakommitten.se
SPK finns också på Facebook.
Möten och aktiviteter
Styrelsen har haft protokollförda sammanträden 21/1, 14/2, 29/3, 25/4, 9/5, 21/9, 30/11 och 12/12 samt många informella kontakter.
3 februari
Ismail Adra och Eva Strandberg deltog i ett projektstartsmöte hos Forum Syd i Stockholm. Där fick vi beskedet att Sida/Forum Syd beslutat att utvecklingsprojektet med Al-Karmel Club i Palestina beviljats att fortsätta ytterligare tre år, 2016-2018.
4 februari
Ismail och Eva besökte Palestinas ambassadör i Stockholm, Hala Husni Fariz, och diskuterade situationen i Palestina samt informerade om Bokmässan i Göteborg.
22 februari
Ismail deltog i ett möte hos Folke Bernadotteakademin i Stockholm för organisationer och stiftelser som får stöd genom Fredsmiljonen 2016.
4 mars
Ismail och Eva träffade Robert Larsson, Kenny Kjellström med flera styrelseledamöter och personal hos Emmaus Fredriksdal för dialog om projektet och byggnaden i Al-Karmel, fadderverksamheten i Gaza, Bokmässan i Göteborg och övriga aktuella gemensamma styrelsefrågor.
9 mars
SPK:s årsmöte i lokal på Barnhusgatan 11, Göteborg. Utöver sedvanliga årsmötesförhandlingar diskuterade årsmötet den aktuella situationen i Palestina och SPK:s olika aktiviteter. Deltagarna bjöds på en god palestinsk förtäring.
14 mars
Ismail och Eva deltog i Sensus nätverksträff inför Bokmässan.
7 april
SPK hade ett lunchmöte i Göteborg tillsammans med Sofia Zitouni, Folke Bernadoteakademin.
26 april
Ismail och Eva deltog i ABF SVG:s årsmöte i Mölndal.
16 maj
Eva deltog i Sensus andra nätverksträff inför Bokmässan.
12 september, 19 september, 3 oktober samt 10 oktober
Studiecirkel hos ABF SVG, Kungälv. Ämne: Palestina Då och Nu. Ismail och Eva delade på ansvaret för cirkeln. Evert Svensson medverkade den 19 september och Staffan Granér, JIPF, den 10 oktober.
13 september
Eva deltog i en nätverksträff hos Sensus. Cecilia Uddén medverkade.
22-25 september
Tillsammans med Emmaus Fredriksdal hade SPK en monter på Bokmässan i Göteborg.
25 september
Gert Gelotte, SPK, och Olle Katz, JIPF, samtalade på Bokmässans internationella torgs scen över ämnet "Kan man kritisera Israel utan att vara antisemit?"
8 oktober
Fredsseminarium i Mötesplats Göteborg med bidrag genom Fredsmiljonen. Thomas Hammarberg medverkade.
13 oktober
Eva deltog i utbildning och erfarenhetsutbyte hos Forum Syd i Stockholm.
15 oktober - 4 november
Uppföljningsresa till projektet i Al-Karmel. Deltagare: Ismail Adra, Eva Strandberg, samt Kjell Dahlström och Karl-Johan Karlsson från Emmaus Fredriksdal/Åkvarn. Utöver uppföljningen av projektet deltog vi i sammanträden om tillbyggnaden av fastighetens andra våning samt gjorde flera studiebesök.
1 december
Eva deltog i ABF SVG:s halvårsmöte
Projekt Al-Karmel Club
Projeket finansieras av Sida/Forum Syd. Projektet startade år 2007. Det har givit mycket gott resultat och inneburit en stor förändring för deltagarna i de fem målgrupperna - förskola - kvinnor - ungdomar - funktionshindrade - män. Därför har projektet beviljats att fortsätta under åren 2016-2018.
Vi följer projektet på nära håll genom dialog varje vecka med projektansvariga i Al-Karmel Club och besöker Al-Karmel minst en gång per år.
"Folkets Hus" i Al-Karmel
Verksamheterna har vuxit ur byggnaden. En andra våning är snart färdig. Bland annat behöver förskolan större utrymmen för att kunna ta emot 105 barn. Cirka 25 kvinnor samlas en dag varje vecka för utbildning och samtal om sociala och kommunala frågor. Ungdomarna samlas för läxhjälp, idrott, kultur och föreläsningar. Detsamma gäller de funktionshindrade. Männens deltagande i föreläsningar och samtal ökar. Varje utrymme i tvåvåningsbyggnaden kommer att tas i anspråk.
Fadderverksamhet i Gaza
Antalet faddrar har ökat under året. Vi har också fått flera extra gåvor. Därför har vi kunnat överföra större belopp än de avtalade till vår samarbetsorganisation Civitas i Gaza. Pengarna fördelas till familjerna efter behov. Familjer med många barn får mer än de med färre barn. De familjer som inte får några bidrag från andra organisationer får också litet mer än de som får någon hjälp. Men alla familjerna får ytterst lite pengar till försörjningen.
Verksamhetsplanen för det gångna året 2016
Årsmötet beslutade om följande verksamhetsplan:
Fortsatt biståndsprojekt, bidrag och byggnation med Al-Karmel Club
Fadderverksamhet i Gaza
Planering av miljöprojekt i Yattaområdet
Kontakter för att bredda verksamheten
Monter på Bokmässan i Göteborg den 22-25 september
Fredsseminarium
Minst ett brev med vädjan om gåvor
Medlemskontakter och uppdaterad hemsida
Det som årsmötet beslutade om har genomförts.
Slutord
Svenska Palestinakommittén är en liten förening, mätt i medlemmar, men en betydligt större förening mätt i aktivitet, verksamhet och sympatisörer. Vi har mycket att tacka våra bidragsgivare för, men varje medlem, varje sympatisör, varje krona (gärna fler :-)) har avgörande betydelse för att vi skall kunna fortsätta och kanske utvidga vårt arbete.
I Al Karmel når föreningsverksamheten allt fler. Det ställer krav på lokaler och utrustning.
I Gaza behöver våra fadderbarn mat för dagen.
På den årliga bokmässan i Göteborg, på våra fredsseminarier och i vår skolverksamhet når vi ut till allmänheten med vårt självklara men ändå, för många, så svårsmälta budskap - att palestinier har samma mänskliga rättigheter som alla andra människor och att internationell rätt skall gälla även i Palestina.
2016 slutade bra för Palestina när FN:s säkerhetsråd antog en resolution mot Israels olagliga bosättningar på palestinsk mark. 14 av de 15 medlemsländerna röstade ja. Att USA valde att lägga ned sin röst i stället för att använde sitt veto var en välkommen men senkommen markering från den avgående presidenten, Barack Obama.
Säkerhetsrådets resolution stärker Palestinas internationella diplomatiska ställning. Det är bra, men det krävs förändring på marken. Och där ser det allt sämre ut.
2017 började illa för Palestina när USA:s nyvalde president Donald Trump skyndade sig att överge USA:s krav på en tvåstatslösning och i stället markerade sitt närmast oreserverade stöd för Israel.
Med 600 000 israeliska bosättare på Palestinsk mark och Palestina som en arkipelag av öar i ett israeliskt ockupationshav blir det allt svårare att se några förutsättningar på marken för en tvåstatslösning.
Vad återstår oss då? En enstatslösning? Hur ser en sådan ut när Israel är ett land där bara judar behandlas som fullvärdiga medborgare? USA:s avgående utrikesminister John Kerry (Obama-administrationen) förklarade i ett avskedstal att enstatslösningen innebär att Israel måste välja mellan att vara ett demokratiskt land eller ett judiskt land. Att vara både ock går inte, betonade han.
Det finns anledning att fundera över alternativen och konsekvenserna för oss. Men oavsett vad som händer i framtiden är det viktigt att vi här och nu fortsätter det praktiska solidaritetsarbetet i Palestina och att vi här hemma fortsätter att envist tala för Palestinas och palestiniernas sak.
Vi ger inte upp och vi ger oss inte!